Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim stanęli na podium, zajmując drugie miejsce w konkursie kulinarnym "Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska".
Konkurs kulinarny - fot. W. OlkuśnikMłodzi kucharze przygotowali wyśmienite dania z wykorzystaniem regionalnych produktów. Nagrodę odebrali podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w warszawskiej "Fortecy".
 
Podczas ostatniego weekendu odbył się wielki finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa.

Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów.

I miejsce zajął Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach (woj. podkarpackie). II miejsce należało do uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego. Marek Ciureja i Bartosz Lenkiewicz na przystawkę przygotowali sandacza w pergaminie na sałatce z grzybów z ciepłym winegret musztardowym. Daniem głównym była balotyna z perliczki i sarny na musie z buraka z leśną pietruszką i sosem z szalotek, zaś deserem „fawor” z jabłkiem na gryczanej poduszce w miodowym sosie. Uczniowie gotowali pod okiem swojego nauczyciela, pana Pawła Salamona.

III miejsce zdobył natomiast ZSRCKU w Kościelcu, a wyróżnienia otrzymały szkoły: ZSG  w Warszawie, ZSGS w Olsztynie oraz ZS nr 6 w Szczecinie.

Nad przebiegiem konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury i autorytet kuchni polskiej, Marek Zagórski – prezes EFRWP oraz popularyzatorzy kuchni i kucharze: Bogusław Deptuła, Eugeniusz Mientkiewicz, Dariusz Szymański, Andrzej Szylar, Joanna Jakubiuk oraz Adam Żemojtel.

Jury konkursowe oceniało potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania. Najważniejszym kryterium było wykorzystanie produktów regionalnych. Młodzież wykazała się naprawdę wysoką świadomością produktu, co nas bardzo cieszy – mów mówi Marek Zagórski, członek jury i Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – W tej edycji konkursu poziom był naprawdę wysoki, dlatego jury miało trudne zadanie. Musieliśmy spróbować aż trzydziestu potraw i wybrać spośród nich te, które najsmaczniej łączyły tradycję z nowoczesnością – dodaje.     

Nagrodą dla zwycięzców jest 5-dniowy kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem, zaś dla pozostałych uczestników konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe i dyplomy.

Wręczenie nagród i wyróżnień odbyło podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w ubiegłą niedzielę. Producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych, zaproszeni z różnych regionów Polski, oferowali w „Fortecy” swoje specjały – w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła.

Nie zabrakło pokazów sztuki kulinarnej, warsztatów lepienia pierogów dla najmłodszych i innych atrakcji. Kiermasz poprowadzili Grzegorz Łapanowski – kucharz, prowadzi programy i warsztaty kulinarne oraz David Gaboriaud – francuski kucharz i smakosz.

Oprócz zwycięzców i wyróżnionych udział w konkursie wzięły szkoły z województw: podkarpackiego (ZST w Lesku), podlaskiego (PWSIiP w Łomży), wielkopolskiego (ZS w Ostrzeszowie) oraz zachodniopomorskiego (ZSEH w Kołobrzegu).

Finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych są podsumowaniem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Jest on finansowany przez EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.

--
Źródło: Informacja prasowa, korespondencja - Anita Zabłocka