Dz. Kulinarne WielkopolskaGoście tegorocznego Festiwalu Morza Bałtyckiego w szwedzkim Karlshamn będą mięli okazję poznać produkty wytwarzane przez członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Wielkopolskę, jako jedyny polski region podczas Festiwalu - będą reprezentowały trzy firmy.

Festiwal Morza Bałtyckiego odbędzie się w dniach 21 – 23 lipca w Karlshamn, w szwedzkim regionie Blekinge.

Impreza jest organizowana od 45 lat i jest jednym z największych tego typu wydarzeń w Szwecji. Słynie głównie z muzyki, tańca oraz wystaw. Festiwal trwa trzy dni i każdego roku bierze w nim udział około 250 tys. gości.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska będą reprezentowały firmy:

  • Zakład Cukierniczy Ryszard Marczak z Kalisza - Andruty Kaliskie;
  • Zakład Masarski z Bieganowa - wyroby wędliniarskie ze świni złotnickiej;
  • Pella & Wacek w Stodole z Boruji - nowy członek Sieci, producent pasztetów z dziczyzny.

Więcej informacji na temat festiwalu znaleźć można na stronie internetowej: www.ostersjofestivalen.se

--
Materiał: Wlkp. Urząd Marszałkowski