Szybciej zatrujesz się we własnej kuchni niż w restauracji
- Szczegóły
- Kategoria: Felietony i opinie
Mimo to 83 proc. jest przekonana, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni – tak wynika z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ. Właśnie startuje kampania edukacyjna "Higieniczna Kuchnia", która ma uświadomić, że drobnoustroje, które "zjadamy" na co dzień, są najczęstszą przyczyną zatruć.
Polacy nie dbają o higienę w kuchni – 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę – zawierającą m.in. komórki pleśni – zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków.
Biegunka na dzień dobry
Z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ wynika, że aż 55 proc. osób nie myje jaj przed obróbką cieplną, nie zdając sobie sprawy, że na skorupce mogą znajdować się m.in. bakterie Salmonelli. – Musimy pamiętać, że bakterie, które znajdują się na skorupce jaj zostają na naszych dłoniach, którymi później nakładamy pomidora na kanapkę lub kroimy pieczywo - podkreśla Maria Jakubowska, Ekspert ds. Żywienia w Fundacji BOŚ. - Mycie skorupki jest kluczowe, zwłaszcza jeśli przygotowujemy kogel-mogel lub ciasto z kremem jajecznym, a więc produkty, które nie wymagają parzenia, gotowania oraz pieczenia. Wtedy zagrożenie jest naprawdę realne – dodaje Jakubowska. O jakich zagrożeniach mowa? Przede wszystkim o bakteriach Salmonelli, które wywołują ostre wymioty, biegunkę i gorączkę, a także o jajach pasożytów, które zostają na skorupce wraz z kurzymi odchodami.
Niebezpieczna deska do krojenia
Bisko połowa Polaków przyznaje (48 proc.), że kroi surowe mięso na tej samej desce co warzywa i inne produkty spożywane bez obróbki cieplnej. Tymczasem bakterie z surowego mięsa zostają nie tylko na desce, ale również na naszych dłoniach. Już 500 komórek bakterii Campylobacter jejuni, rozwijającej się w surowym mięsie drobiowym wystarczy, by wywołać ostrą biegunkę i gorączkę 40 st. C. Powikłaniem takiego zatrucia może być zapalenie opon mózgowych lub posocznica, a 500 komórek bakterii to bardzo mało – dla przykładu, w kubeczku jogurtu jest ich aż 150 milionów (i są to – na szczęście – dobre bakterie). Jak niwelować niebezpieczeństwo? – Po pierwsze powinniśmy myć ręce nie tylko przed przygotowywaniem posiłku, ale również w jego trakcie np. po krojeniu surowego mięsa. W każdym domu powinny być różne deski do krojenia mięsa oraz innych produktów. Łatwym sposobem jest kupienie desek w różnych kolorach np. czerwonej do mięsa, niebieskiej do ryb, zielonej do warzyw – podpowiada Aleksandra Koper, Ekspert ds. żywienia w Fundacji BOŚ. Zresztą od mycia rąk wszystko się zaczyna. Na dłoniach przenosimy bowiem jaja tasiemca i innych pasożytów, pałeczki Salmonelli, patogenne Escherichia coli, gronkowiec złocisty, czy rotawirusy. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 69 proc. zakażeń przewodu pokarmowego wynika z niemycia rąk i zarazków przenoszonych właśnie tą drogą. Zazwyczaj myjemy ręce zbyt szybko i niedokładnie. Tymczasem, by pozbyć się bakterii, powinniśmy szorować je mydłem lub detergentem przynajmniej przez 14 sekund.
Wiedza kluczem do sukcesu
- Od wielu lat prowadzimy projekty, dzięki którym propagujemy zdrowy styl życia i właściwy sposób odżywiania. Niedawno zdaliśmy sobie jednak sprawę, że niewiele mówi się o tzw. higienicznej kuchni i „zdrowym” przygotowywaniu posiłków. Gdy zaczęliśmy pytać Polaków o ich zwyczaje kuchenne, okazało się, że nasze przypuszczenia były słuszne. Większość z nas popełnia błędy w kuchni i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji takiego postępowania – wyjaśnia Barbara Lewicka-Kłoszewska, Wiceprezes Fundacji BOŚ. Pod koniec marca Fundacja wystartowała z kampanią edukacyjną „Higieniczna Kuchnia”, która ma uświadamiać skalę zagrożeń, ale przede wszystkim edukować w jaki sposób gotować i dbać o kuchnię, by nie być narażonym na działanie drobnoustrojów. Na stronie internetowej "Aktywnie po zdrowie" ruszył specjalny interaktywny serwis, który w sposób jasny i przejrzysty poprowadzi nas „za rękę” po zakamarkach kuchennych i wytłumaczy na co zwrócić szczególną uwagę. Użytkownicy dowiedzą się jak przygotowywać zdrowe i higieniczne posiłki, w jaki sposób dbać o lodówkę, zamrażarkę, piekarnik, czy spiżarnię, jak przechowywać produkty (także dżemy, konserwy i inne).
--
Informacja prasowa
Rozpoczął się sezon na kleszcze
Te niewielkie pajęczaki są niebezpieczne dla naszego zdrowia, mogą przenosić wirusy, bakterie czy pierwotniaki. Dlatego po powrocie ze spacerów powinniśmy dokładnie oglądnąć swoje ciało. Kleszcza...
Wojewoda wielkopolski przyznał dotację dla wielkopolskiego WOPR-u
Pieniądze przyznane przez wojewodę przeznaczone zostaną na działania poprawiające bezpieczeństwo nad wielkopolskimi wodami w trakcie sezonu letniego. Kwota dotacji wynosi 28 tys. złotych. - Dzięki...
Strajk maszynistów Deutsche Bahn
W środę 24 stycznia rozpocznie się strajk maszynistów Deutsche Bahn, który potrwa do poniedziałku 29 stycznia włącznie. Zakłócenia w transporcie wystąpią na połączeniach dalekobieżnych, regionalnych...
Apel Zachodniej Izby Przemysłowo - Handlowej w sprawie modernizacji i elektryfikacji linii kolejowej numer 203
Zachodnia Izba Przemysłowo - Handlowa wystosowała apel dotyczący modernizacji i elektryfikacji linii kolejowej numer 203 łączącej Tczew z Kostrzynem nad Odrą. Linia łączy także stacje w Krzyżu, Pile...
Pierwsze inwestycje Amazon w energetykę wiatrową w Polsce
Amazon podpisał umowę na zakup pięćdziesięciu trzech megawatów mocy energii odnawialnej z dwóch farm wiatrowych zlokalizowanych w woj. wielkopolskim. Wcześniej Amazon zainwestował w instalację...
Premiera teledysku do kultowego utworu 'Jolka, Jolka pamiętasz'
We wtorek (14 grudnia) odbyła się premiera teledysku do kultowego utworu „Jolka, Jolka pamiętasz” połączona z zapowiedzią Jubileuszowego koncertu Felicjana Andrzejczaka z zespołem i kwartetem...
Browar Grodzisk udostępnia dla wszystkich recepturę legendarnego piwa
Dzięki udostępnieniu tradycyjnej receptury piwa grodziskiego, każdy może uwarzyć ten kultowy trunek.
Miejsca biwakowe, na których można przenocować. Lasy Państwowe ruszają z projektem 'Zanocuj w lesie
W ramach projektu "Zanocuj w lesie", od dziś Lasy Państwowe udostępniają specjalne miejsca do nocowania na łonie przyrody. W województwie wielkopolskim wyznaczono kilkadziesiąt obszarów leśnych...
Wielkopolskie cmentarze w liczbach
Wg danych Urzędu Statystycznego, w ubiegłym roku w Wielkopolsce było 1 337 cmentarzy, o łącznej powierzchni 1 542,01 ha. Najwięcej w powiecie poznańskim, czarnkowsko-trzcianeckim i gnieźnieńskim. W...
Zmiana organizacji ruchu. Remont nawierzchni na węźle Jordanowo
Rozpoczął się drugi etap remontu nawierzchni na węźle autostradowym A2 w Jordanowie. W związku z prowadzonymi pracami zostaną wytyczone objazdy.
Nowe paliwo na stacjach benzynowych w Polsce
Od 1 stycznia 2024 roku na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane nowe paliwo – benzyna 95 z dziesięcioprocentową zawartością bioetanolu, oznaczona kodem E10. Benzyna E10 zastąpi na stacjach...
Włącz się w proces tworzenia polskich innowacji. Zostań ekspertem programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) poszukuje osób posiadających umiejętności i kwalifikacje do uczestnictwa w działaniach instytucji w największym programie wsparcia innowacyjności w Polsce -...
Miejsca Pamięci o Powstaniu Wielkopolskim na Ziemi Lubuskiej
Poznański oddział Instytutu Pamięci Narodowej rozpoczął cykl publikacji historycznych pod nazwą "Miejsca Pamięci o Powstaniu Wielkopolskim na Ziemi Lubuskiej".
Uczeń paryskiego gimnazjum wywalczył sprostowanie i przeprosiny od wydawcy podręcznika
Gdy Jakub zaprotestował na lekcji historii przeciwko kłamstwu we francuskim podręczniku na temat współudziału Polaków w eksterminacji Żydów w obozie koncentracyjnym w Treblince, zaczęto go nazywać w...
Unijni posłowie opowiadają się za europejskim sportem opartym na wartościach i zasadach fair play
Unia Europejska musi podjąć działania, kształtujące europejski model sportu oparty na solidarności, integracji, otwartej konkurencji i uczciwości - zawarto w sprawozdaniu przyjętym we wtorek na...
Tragiczny wypadek w okolicach Zgorzelca. Poszkodowanym jest kierowca z Wielkopolski
Policjanci z komendy rejonowej w Zgorzelcu wyjaśniają okoliczności wypadku drogowego, do którego doszło w piątek, 25 listopada w godzinach porannych na drodze krajowej nr 94 między Jędrzychowicami,...
Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny ogłasza nabór kandydatów na stanowisko Prokuratora Europejskiego
Zgłaszający się do konkursu kandydaci muszą być czynnymi sędziami lub prokuratorami, mieć co najmniej sześcioletni staż na stanowisku prokuratora lub sędziego, w tym nie mniej niż trzyletni okres...
Ogólnopolskie ćwiczenia dowódczo-sztabowe pod kryptonimem „Wolf-Ram-23”
Od poniedziałku 17 kwietnia do środy, na terenie całego kraju odbędą się ćwiczenia dowódczo-sztabowe pod kryptonimem „Wolf-Ram-23”. Celem działań jest doskonalenie umiejętności służb i ich reakcji...