Już 89 wyrobów z województwa wielkopolskiego pojawiło się na liście produktów tradycyjnych w Polsce.
Z wielkopolskich specjałów znajdują się na niej m.in. gzik wielkopolski, wędzonka krotoszyńska, czernina, marynata z korbola, andruty kaliskie, parzybroda czy też poznański pumpernikel Adama.
Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.
W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 wyrobów, co oznacza wzrost o ponad 17% w porównaniu z 2013 r. Raz w roku takie produkty są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw.
Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.
Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa.
W samym województwie wielkopolskim w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba tego typu specjałów wzrosła o 3%.
– W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych regionów Polski. Nie zabrakło też przedstawicieli z zachodniej części kraju. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.
Z Wielkopolski na listę wpisanych jest 89 produktów, co wśród polskich województw plasuje region na szóstym miejscu pod względem liczby tradycyjnych wyrobów.
Pod kątem bogactwa takich produktów prym wiodą jednak południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę.
Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się w północnej części kraju. Województwa warmińsko-mazurskie i zachodnio-pomorskie, z 25 produktami każde, plasują się w ostatniej trójce pod względem liczby tradycyjnych wyrobów. Na północy wyróżnia się jedynie pomorskie, z którego na listę wpisanych zostało aż 136 artykułów.
Najmniej tego typu specjałów (24) znajduje się z kolei w sąsiadującym z Wielkopolską, Lubuskiem.
Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.
– Obok tradycji na Targach Regionalia w tym roku szczególnie silnie chcemy promować ekologię. Będzie to okazja, by lepiej poznać różnice między tego typu wyrobami. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, że produkt ekologiczny nie znaczy to samo co tradycyjny. W wyrobach eko kluczem są ekologiczne metody produkcji. Do ich wytwarzania nie stosuje się chemii, ale tylko naturalne środki. W drugiej kategorii, jak sama nazwa wskazuje, pierwsze skrzypce grają tradycyjne metody wykorzystywane do produkcji oraz tradycyjny skład – tłumaczy Bartosz Sosnowski.
Przez trzy dni Targów Regionalia producenci i dystrybutorzy produktów eko i tradycyjnych zaprezentują szeroką ofertę artykułów naturalnych, organicznych, miodów i wyrobów mleczarskich, a także win czy browarów regionalnych.
Nie zabraknie też propozycji artykułów rzemieślniczych, z drewna, ale też ręcznie robionej biżuterii, mody inspirowanej folklorem oraz naturalnych kosmetyków. Targom towarzyszyć będą rozmaite atrakcje, w tym smakowite degustacje lokalnych specjałów, pokazy gotowania i konkursy.
Wydarzenie odbędzie się w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Równolegle organizowane będą Targi Agroturystyka promujące zalety wypoczynku na łonie natury. W ramach tego wydarzenia swoje oferty zaprezentują gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, jak też kwatery prywatne i pokoje gościnne. Po raz kolejny w sąsiadującej hali odbędą się również Targi LATO.
—
Informacja pasowa, fot. VideoKuchnia.pl