Od 30 stycznia w restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, miłośnicy sztuki kulinarnej będą mogli spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefa kuchni Tomasza Purola – m. in. potraw zwycięskiego menu prezentowanego podczas finałowego odcinka programu „Top Chef”.
– Dla takiej okazji warto przebyć setki, a nawet tysiące kilometrów. Rzadko bowiem pojawia się możliwość spróbowania dań z finałowego odcinka programu „Top Chef”, które oczarowało jury i przyniosło jego autorowi zasłużoną wygraną oraz jeden z najbardziej prestiżowych tytułów kulinarnych na świecie – zapewnia Barbara Banat z poznańskiego Blow Up Hall 5050.
Tomasz Purol jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, m. in. tytułu „Top Chef” piątej edycji programu i dwóch Kulinarnych Pucharów Polski. Był reprezentantem Polski na Olimpiadzie Kulinarnej w Luxemburgu i Erfurcie, a także uczestnikiem szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii.
Od ponad 2 lat jest szefem kuchni Blow Up Hall 5050, która aktualnie nosi tytuł „Najlepszej Restauracji Hotelowej w Polsce”, przyznany w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w branży restauratorskiej, Hermesy „Poradnika Restauratora”.
Powadzona przez Purola restauracja serwuje dania kuchni europejskiej, z dużym naciskiem na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej oraz produkty sezonowe, wykorzystując przy tym z wyczuciem najnowsze dostępne w gastronomii technologie.
Poniżej prezentujemy zwycięskie menu degustacyjne z finału „Top Chef”.
– Foie gras w orzechach laskowych z musem jabłkowym, gąbką rozmarynową, puree morelowym z rokitnikiem
– Grasica cielęca z puree śliwkowym, żółtym burakiem, chipsem i sosem z kurczaka na wiśniówce
– Polędwica z dorsza z pudrem z czarnej oliwki, puree ze szpinaku, kulką rakową z solirodem i nasturcją
– Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, trybulą, boczkiem z dzika i topinamburem
– Mus z gorzkiej czekolady z bezą, kawiorem ze ślimaka, miętą i sorbetem z czerwonej pomarańczy
Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej Blow Up Hall 5050.
—
Opr. W. Roszczuk, fot. Jakub Wittchen