Goście tegorocznego Festiwalu Morza Bałtyckiego w szwedzkim Karlshamn będą mięli okazję poznać produkty wytwarzane przez członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Wielkopolskę, jako jedyny polski region podczas Festiwalu – będą reprezentowały trzy firmy.
Festiwal Morza Bałtyckiego odbędzie się w dniach 21 – 23 lipca w Karlshamn, w szwedzkim regionie Blekinge.
Impreza jest organizowana od 45 lat i jest jednym z największych tego typu wydarzeń w Szwecji. Słynie głównie z muzyki, tańca oraz wystaw. Festiwal trwa trzy dni i każdego roku bierze w nim udział około 250 tys. gości.
{loadposition adsense2}
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska będą reprezentowały firmy:
- Zakład Cukierniczy Ryszard Marczak z Kalisza – Andruty Kaliskie;
- Zakład Masarski z Bieganowa – wyroby wędliniarskie ze świni złotnickiej;
- Pella & Wacek w Stodole z Boruji – nowy członek Sieci, producent pasztetów z dziczyzny.
Więcej informacji na temat festiwalu znaleźć można na stronie internetowej: www.ostersjofestivalen.se
—
Materiał: Wlkp. Urząd Marszałkowski